Νομικό Πλαίσιο

Η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης συστάθηκε με το π.δ. 32/2004 «Σύσταση και Οργανισμός της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης» (Α’ 28) ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία που υπάγεται απ` ευθείας στον Πρωθυπουργό και η οποία υποστηρίζει το έργο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, παρέχει γραμματειακή υποστήριξη στο Υπουργικό Συμβούλιο, στα λοιπά συλλογικά κυβερνητικά όργανα και στις διϋπουργικές επιτροπές, εκτός αν τα καθήκοντα αυτά έχουν ανατεθεί σε άλλα όργανα, συντονίζει και παρακολουθεί την εφαρμογή των αποφάσεων των οργάνων αυτών και γενικά ασκεί όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπονται με το παρόν Προεδρικό Διάταγμα, ή ανατίθενται σε αυτή από άλλες διατάξεις.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και του εξορθολογισμού του τρόπου άσκησης της εκτελεστικής εξουσίας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις, η Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, αντικαταστάθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4622/2019 από μία νέα, αναβαθμισμένη, πιο ευέλικτη, αυτοτελή δημόσια υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, η οποία έχει επιφορτιστεί με νέα διευρυμένα καθήκοντα. Η νέα Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων δεν συνιστά απλώς μια μετονομασία της πρώην Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, αλλά μια νέα οργανική μονάδα, η θεμελιώδης αποστολή της οποίας, στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, έγκειται στη διασφάλιση της συνοχής και του συντονισμού της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας και την αποτελεσματική εφαρμογή των αρχών και εργαλείων της καλής νομοθέτησης

Με το π.δ. 98/2020 «Οργανισμός της Προεδρίας της Κυβέρνησης» (Α΄ 236) και ιδίως με τα άρθρα 12 έως 15 αυτού, προσδιορίστηκαν η αποστολή και η διάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων.